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This proposed rule is being implemented per the recommendations of the DVHA Clinical Utilization Review 
Board (CURB). 
 
The CURB was established by Act 146 Sec. C34. 33 V.S.A. Chapter 19, subchapter 6 during the 2010 
legislative session. The Department of Vermont Health Access (DVHA) was tasked to create the CURB to 
examine existing medical services, emerging technologies, and relevant evidence-based clinical practice 
guidelines and make recommendations to DVHA regarding coverage, unit limitations, place of service, and 
appropriate medical necessity of services in the state’s public heath care programs.  Per 33 V.S.A. chapter19, § 
2031(c) The CURB has the following duties and responsibilities: 
  

(1) Identify and recommend to the Commissioner opportunities to improve quality, efficiencies, and 
adherence to relevant evidence-based clinical practice guidelines in the Department’s medical programs; 

  
(2) Recommend to the Commissioner the most appropriate mechanisms to implement the recommended 
evidence-based clinical practice guidelines. Such mechanisms may include prior authorization, 
prepayment, post service claim review, and frequency limits. 

 
All changes are for those individuals under the age of 21 enrolled in Medicaid, as specified below.  DVHA uses 
the EPSDT definition of child (individual under the age of 21).  This definition is consistent with existing rules 
that differentiate coverage based on an adult/child definition (Rules 4100, 7312, 7313, 7316, 7406.1, and 7410). 
 
The DVHA amends the following utilization control on rehabilitative therapy services for Medicaid 
beneficiaries under the age of 21: 



Physical, occupational, or speech therapy visits are each amended from a period of 4 months to 8 visits 
before requiring a prior authorization.  Provision of therapy services beyond the initial 8 visits is subject 
to prior authorization review as specified in Medicaid Rule 7317.2. 

 
It is necessary to note that while service authorizations are being amended from 4 months to 8 visits without 
prior authorization; overall services are not being limited for individuals under the age of 21.  The DVHA is 
changing the authorization process where it conflicts with language in Rule 7317.  This rule change does not 
apply to home health rehabilitative therapy services. 
 
Specific Changes to Rule Sections 
 

Section Description of Change 

7317 

7317.1: sentence one added “or coverage source”; and 
7317.1, B.: sentence one deleted “Services are covered for up to four months” and added 
“Eight (8) therapy visits from the start of care date per diagnosis/condition for each type 
(physical therapy, occupational therapy and speech/language therapy)” are covered; and 
sentence two deleted “four month period” and added “8 visits”. 

 
Responses to Public Comments Received from the Emergency Rule Filing  
 
In the previously filed emergency rule on the same change a notice of the rule changes was published in the 
Burlington Free Press on October 19, 2011, and uploaded to DVHA’s website on October 19, 2011.  The written 
comment period will be from October 20, 2011 to October 26, 2011.  Comments on the substance of the rule 
change were received from the Vermont Association of Home Health Agencies, Vermont Developmental 
Disabilities Counsel, and Vermont Legal Aid, their comments and DVHA responses are summarized below: 
 
Comment: Is home health included in the rule change?  
Response: No, per the bulletin: this rule change does not apply to home health rehabilitative therapy 

services. 
 
Comment: There has been a change in approval for Medicaid children’s therapy from 3 months to 8 

sessions.  For some children that would require the need to reapprove at 8 week intervals  
Response:  First the current period before authorization is required is 4 months and not 3 months; second 

there appears to be a misconception that there will be a need for a new PA every 8 visits; this is 
incorrect.  The documentation required for PA after 8 visits is only for the initial request per 
acute care episode/condition; after which PA is required every 4 months thereafter which is 
unchanged from DVHA’s current PA procedure.  For many children who need ongoing therapy, 
the change will only result in one extra PA for each discipline for the entire span of their 
childhood, 0-21 years. 

 
Comment:  This proposed Rule will reduce access to health care services for medically needy 

children.  This proposed rule provides very little coverage before another round of paperwork 
begins.  Immediately following an emergent illness or injury, doctors may prescribe therapy once 
or twice a week, or even more. Children with chronic health conditions often require ongoing 
therapy on a routine basis for a long period of time. The proposed rule will require some parents, 
who are already over-strained by having medically needy children, to obtain prior authorization 
potentially every month or two.  This is burdensome, especially for parents of children with 
multiple medical conditions, for parents with low education, for low-income parents, and for 
parents with their own disabilities.  These disadvantaged parents may not be able to keep up with 
the amount of increased paperwork that this prior authorization process requires. Failure to keep 
up with the paperwork would result in delaying or interrupting medically necessary services. 



I am also concerned about provider paperwork fatigue. Some providers just can’t keep up with 
the flow of documentation required by the health insurance industry. We remain concerned that 
some providers will not fill out the paperwork every 8 visits, thereby effectively denying the 
services to children who have ongoing therapeutic needs.  

Response: It is the provider and not the parent who fills out the prior authorization form. While DVHA is 
very sympathetic to parents whose children require these special medical services, the parents 
will not be required to submit any paperwork. DVHA understands that many of the providers are 
actually supportive of the rule change.  In some instances therapists have provided services that 
have subsequently been found to have been unneeded, billed improperly, and/or not supported by 
best practice. Timely prior authorization will avoid such problems.  Again, the documentation 
required for PA after 8 visits is only for the initial request per acute care episode/condition; after 
which PA is required every 4 months thereafter which is unchanged from DVHA’s current PA 
procedure.  For many children who need ongoing therapy, the change will only result in one 
extra PA for each discipline for the entire span of their childhood, 0-21 years. 

 
Comment:  This proposed rule should not be implemented using emergency rules. 
Response:   The department has withdrawn emergency rules. 
 
Comment Period  
 
A public hearing is scheduled on Friday, March 2, 2012 from 10:00 AM to 12:00 PM in the Department of 
Vermont Health Access (DVHA) Large Conference Room, 312 Hurricane Lane, Suite 201, Williston, Vermont. 
 
Written Comments may be submitted no later than 4:30 p.m. on Friday, March 9, 2012 to Greg Needle, DVHA, 
312 Hurricane Lane, Suite 201, Williston, Vermont 05495, via email: greg.needle@ahs.state.vt.us, or by Fax: 
(802)-879-5651. 
 

***** 

To get more information about the Administrative Procedures Act and the Rules applicable to state rule making 
go to the website of the Department of the Vermont Secretary of State at: http://vermont-
archives.org/aparules/index.htm or call Louise Corliss at 828-2863.  [General information, not specific rule 
content information] 

***** 

For information on upcoming hearing before the Legislative Committee on Administrative rules go to the 
website of the Vermont Legislature at: http://www.leg.state.vt.us/schedules/schedule2.cfm or call 828-5760. 

mailto:greg.needle@ahs.state.vt.us
http://vermont-archives.org/aparules/index.htm
http://vermont-archives.org/aparules/index.htm
http://www.leg.state.vt.us/schedules/schedule2.cfm
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7317 Rehabilitative Therapy Services 
 
Rehabilitative Therapy services include diagnostic evaluations and therapeutic interventions that are designed to 
improve, develop, correct, prevent the worsening of, or rehabilitate functions that affect the activities of daily 
living that have been lost, impaired, or reduced as a result of acute or chronic medical conditions, congenital 
anomalies, or injuries.  Rehabilitative Therapies include Occupational Therapy (OT), Physical Therapy (PT), 
and Speech Therapy (ST) (also called Speech/Language Therapy or Speech Language Pathology).  The 
definition and meanings of Occupational Therapy, Physical Therapy, and Speech Therapy can be found in the 
State Practice Acts at 26 V.S.A. §2081a, §3351, and §4451. 
 
Rehabilitative Therapy services must be: 

• directly related to an active treatment regimen designed by the physician; and 
• of such a level of complexity and sophistication that the judgment, knowledge, and skills of a 

qualified therapist are required; and 
• reasonable and necessary under accepted standards of medical practice to the treatment of the 

patient’s condition. 
 
Note: Not all services listed in the State Practice Acts are medical in nature.  Medicaid only covers medically 

necessary rehabilitative therapy services.  Medical Necessity is defined in Medicaid Rule 7103. 
 
7317.1  Limitations 
 

Quantity limits on services are on a per beneficiary basis, regardless of program or coverage source.  
Changing programs and/or eligibility during a calendar year does not reset the number of available visits.  
These service limitations and prior authorization requirements are not applicable when Medicare is the 
primary payer. 

 
A. Rehabilitative Therapy Services for Beneficiaries Age 21 and Older 

 
Thirty (30) therapy visits per calendar year are covered and include any combination of physical therapy, 
occupational therapy and speech/language therapy. 

 
Prior authorization beyond 30 therapy visits in a calendar year will only be granted to beneficiaries with the 
following diagnoses, and only if the beneficiary meets the criteria found in Medicaid Rule 7317: 

 Spinal Cord Injury 
 Traumatic Brain Injury 
 Stroke 
 Amputation 
 Severe Burn 

 
B. Rehabilitative Therapy Services for Beneficiaries Under Age 21 

 
Eight (8) therapy visits from the start of care date per diagnosis/condition for each type (physical therapy, 
occupational therapy and speech/language therapy) are covered based on a physician’s order.  Provision of 
therapy services beyond the initial 8 visits is subject to prior authorization review as specified below 
(Medicaid Rule 7317.2). 
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7317.2  Prior Authorization Requirements: 
 

Prior authorization is defined at Medicaid Rule 7102-7102.4. 
 

To receive prior authorization for additional services a physician must submit a written request to the 
department with pertinent clinical data showing the need for continued treatment, projected goals and 
estimated length of time. 

 
7317.3  Rehabilitative Therapy Services: Home Health 
 

Rehabilitative therapy services provided by a home health agency are covered for up to four months based 
on a physician’s order, for beneficiaries of any age.  Provision of therapy services beyond the initial four-
month period is subject to prior authorization review as specified below. 

 
Prior Authorization Requirements: 

 
In making its prior authorization decision, the department will obtain and take into consideration a qualified 
therapist’s assessment when determining whether the service may be reasonably provided by the patient’s 
support person(s).  In addition, when the department has determined that therapy services may be 
reasonably provided by the patient’s support person(s) and the patient otherwise meets the criteria for 
authorization of therapy services beyond the initial four-month period, professional oversight of the support 
person’s provision of these services is covered, provided such oversight is medically necessary. 

 
Prior authorization for rehabilitative therapy services beyond one year will be granted only: 

• if the service may not be reasonably provided by the patient’s support person(s), or 
• if the patient undergoes another acute care episode or injury, or 
• if the patient experiences increased loss of function, or 
• if deterioration of the patient’s condition requiring therapy is imminent and predictable. 
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