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This emergency rule is being implemented per the recommendations of the DVHA Clinical Utilization Review 
Board (CURB). 
 
The CURB was established by Act 146 Sec. C34. 33 V.S.A. Chapter 19, subchapter 6 during the 2010 
legislative session. The Department of Vermont Health Access (DVHA) was tasked to create the CURB to 
examine existing medical services, emerging technologies, and relevant evidence-based clinical practice 
guidelines and make recommendations to DVHA regarding coverage, unit limitations, place of service, and 
appropriate medical necessity of services in the state’s public heath care programs.  Per 33 V.S.A. chapter 19, § 
2031(c) The CURB has the following duties and responsibilities: 
  

(1) Identify and recommend to the Commissioner opportunities to improve quality, efficiencies, and 
adherence to relevant evidence-based clinical practice guidelines in the Department’s medical programs; 

  
(2) Recommend to the Commissioner the most appropriate mechanisms to implement the recommended 
evidence-based clinical practice guidelines. Such mechanisms may include prior authorization, 
prepayment, post service claim review, and frequency limits. 

 
All changes are for those individuals under the age of 21 enrolled in Medicaid, as specified below.  DVHA uses 
the EPSDT definition of child (individual under the age of 21).  This definition is consistent with existing rules 
that differentiate coverage based on an adult/child definition (Rules 4100, 7312, 7313, 7316, 7406.1, and 7410). 
 
The DVHA amends the following utilization control on rehabilitative therapy services for Medicaid 
beneficiaries under the age of 21: 

Physical, occupational, or speech therapy visits are each amended from a period of 4 months to 8 visits 
before requiring a prior authorization.  Provision of therapy services beyond the initial 8 visits is subject 
to prior authorization review as specified in Medicaid Rule 7317.2. 
 

 



It is necessary to note that while service authorizations are being amended from 4 months to 8 visits without 
prior authorization, overall services are not being limited for individuals under the age of 21.  The DVHA is 
changing the authorization process where it conflicts with language in Rule 7317. 
 
Specific Changes to Rule Sections 
 

Section Description of Change 

7317 
7317.1, B.: sentence one deleted “four months” and added “eight (8) therapy visits for each 
physical therapy, occupational therapy and speech/language therapy”; and sentence two 
deleted “four month period” and added “8 visits”. 

 
Responses to Public Comments 
 
A notice of the rule changes was published in the Burlington Free Press on October 19, 2011, and uploaded to 
DVHA’s website on October 19, 2011.  The written comment period will be from October 20, 2011 to October 
26, 2011.   
 
 
Rule 7317 
Comment:   
Response:  
 

***** 

To get more information about the Administrative Procedures Act and the Rules applicable to state rule making 
go to the website of the Office of the Vermont Secretary of State at: http://vermont-
archives.org/aparules/index.htm or call Louise Corliss at 828-2863.  [General information, not specific rule 
content information] 

***** 

For information on upcoming hearing before the Legislative Committee on Administrative rules go to the 
website of the Vermont Legislature at: http://www.leg.state.vt.us/schedules/schedule2.cfm or call 828-5760. 

 

http://vermont-archives.org/aparules/index.htm
http://vermont-archives.org/aparules/index.htm
http://www.leg.state.vt.us/schedules/schedule2.cfm
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7317 Rehabilitative Therapy Services 
 
Rehabilitative Therapy services include diagnostic evaluations and therapeutic interventions that are designed to 
improve, develop, correct, prevent the worsening of, or rehabilitate functions that affect the activities of daily 
living that have been lost, impaired, or reduced as a result of acute or chronic medical conditions, congenital 
anomalies, or injuries.  Rehabilitative Therapies include Occupational Therapy (OT), Physical Therapy (PT), 
and Speech Therapy (ST) (also called Speech/Language Therapy or Speech Language Pathology).  The 
definition and meanings of Occupational Therapy, Physical Therapy, and Speech Therapy can be found in the 
State Practice Acts at 26 V.S.A. §2081a, §3351, and §4451. 
 
Rehabilitative Therapy services must be: 

• directly related to an active treatment regimen designed by the physician; and 
• of such a level of complexity and sophistication that the judgment, knowledge, and skills of a 

qualified therapist are required; and 
• reasonable and necessary under accepted standards of medical practice to the treatment of the 

patient’s condition. 
 
Note: Not all services listed in the State Practice Acts are medical in nature.  Medicaid only covers medically 

necessary rehabilitative therapy services.  Medical Necessity is defined in Medicaid Rule 7103. 
 
7317.1  Limitations 
 

Quantity limits on services are on a per beneficiary basis, regardless of program.  Changing programs and/or 
eligibility during a calendar year does not reset the number of available visits.  These service limitations and 
prior authorization requirements are not applicable when Medicare is the primary payer. 

 
A. Rehabilitative Therapy Services for Beneficiaries Age 21 and Older 

 
Thirty (30) therapy visits per calendar year are covered and include any combination of physical therapy, 
occupational therapy and speech/language therapy. 

 
Prior authorization beyond 30 therapy visits in a calendar year will only be granted to beneficiaries with the 
following diagnoses, and only if the beneficiary meets the criteria found in Medicaid Rule 7317: 

 Spinal Cord Injury 
 Traumatic Brain Injury 
 Stroke 
 Amputation 
 Severe Burn 

 
B. Rehabilitative Therapy Services for Beneficiaries Under Age 21 

 
Eight (8) therapy visits for each type (physical therapy, occupational therapy and speech/language therapy) 
per diagnosis/condition are covered based on a physician’s order.  Provision of therapy services beyond the 
initial 8 visits is subject to prior authorization review as specified below (Medicaid Rule 7317.2). 
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7317.2  Prior Authorization Requirements: 
 

Prior authorization is defined at Medicaid Rule 7102-7102.4. 
 

To receive prior authorization for additional services a physician must submit a written request to the 
department with pertinent clinical data showing the need for continued treatment, projected goals and 
estimated length of time. 

 
7317.3  Rehabilitative Therapy Services: Home Health 
 

Rehabilitative therapy services provided by a home health agency are covered for up to four months based 
on a physician’s order, for beneficiaries of any age.  Provision of therapy services beyond the initial four-
month period is subject to prior authorization review as specified below. 

 
Prior Authorization Requirements: 

 
In making its prior authorization decision, the department will obtain and take into consideration a qualified 
therapist’s assessment when determining whether the service may be reasonably provided by the patient’s 
support person(s).  In addition, when the department has determined that therapy services may be 
reasonably provided by the patient’s support person(s) and the patient otherwise meets the criteria for 
authorization of therapy services beyond the initial four-month period, professional oversight of the support 
person’s provision of these services is covered, provided such oversight is medically necessary. 

 
Prior authorization for rehabilitative therapy services beyond one year will be granted only: 

• if the service may not be reasonably provided by the patient’s support person(s), or 
• if the patient undergoes another acute care episode or injury, or 
• if the patient experiences increased loss of function, or 
• if deterioration of the patient’s condition requiring therapy is imminent and predictable. 
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