
From: Frazer, Dylan
To: "rw latta"
Subject: RE: Response to Public Records Request
Date: Thursday, October 02, 2014 2:15:00 PM

Dear Mr. Latta,
 
According to 1 V.S.A. § 317(b) a  “public record” or “public document”   “means any written or
 recorded information, regardless of physical form or characteristics, which is produced or acquired

 in the course of public agency business”.  The information you requested in your September 26th

 public record request does not exist in written or recorded format but would have to be complied
 from other records, thus creating a public record.   The Department of Vermont Health Access is not
 required under Vermont public records statutes to create a public record in response to a request;
 nor, is it their custom and practice to do so.
 
Additionally, the Department is not required under public records statutes to answer your many
 questions. I direct you again to the Department’s public website for more information.  The
 following link connects to contracts DVHA has entered into, including contracts with transportation
 brokers which include the maximum amount to be paid for transportation services:
 http://dvha.vermont.gov/administration/contracts.  Finally, in response to your comment regarding
  data having “commercial value,” for your information, 33 V.S.A. § 111(b)(2) prohibits a person from
 using any records of the department of any kind or description for political or commercial purposes,
 or purposes not authorized by law.
 
Please be advised that, pursuant to 1 V.S.A. § 318(a)(2), you have the right to appeal the denial of
 any portion of your request to Mark Larson, Commissioner of DVHA. 
 
Sincerely,
 
Dylan
 
 

From: rw latta [mailto:r_2007_l@yahoo.com] 
Sent: Wednesday, October 01, 2014 2:25 PM
To: Frazer, Dylan
Subject: Re: Response to Public Records Request
 
 Greetings Sir.
 Thank you for replying. My last name is spelled "Latta". I do have some questions. I
 have been looking at the document link you provided. 
I was able to download the providers list off of your agency website without any
 application process. I presume that is permitted.
 
Is there a public source for who the registered NEMT providers are? 

I then presume that any disclosed data would look like the following:



NEMT Broker Name, Unique Number (Not "Medicaid" Number), Month, Amount with
 a record for each member per month. If this is not accurate, what does the format
 look like?  
 
If a member does not use the NEMT service provider for an entire month due to
 legitimate causes, does the transportation broker still get paid?
 
I do not wish to have to contact the individual transportation brokers to ask them to
 sell their filtered triplog data records. Somehow, they might not be interested.  That
 limitation leaves only a few options.    

I have considered the possibililty of formally applying for a provider's authorization,
 just as a means  to maintain any credentialed status as a FOIA requester. Does this
 approach have merit, since I would not be sending any invoices to your agency?
 Would the registered provider status allow me to access and or acquire the data I am
 interested in (possibly on a recurring basis rather than a one time only request) as
 stated in my initial email?  
 
Un-fortune-ate-ly, there seems to be no current quick easy method to apply for the
 data records I am interested in.
I would like to work in harmony with your agency to see what data apply for this data.
 
Ideally, there is commercial value in this data, especially in the filtered and sanitized
 form as I originally requested.
Am I correct in presuming the entire program population is small enough that the
 program direction warrants this (bottom-up --from the vendor to the state direction)
 rather than the typical top-down direction? 
It is just new to me, Sir. 
Thank you for your time.
 
                                                     Sincerely,
 
                                                     Richard Latta
On Tuesday, September 30, 2014 8:12 AM, "Frazer, Dylan" <Dylan.Frazer@state.vt.us> wrote:
 

Dear Mr. Lotta:
 
The Department of Vermont Health Access (DVHA) has conducted a search in
 response to your September 26, 2014 public records request.  The information
 requested is “claim and payment records to the entities whether they are non-profit or
 for-profit that provide the transportation services,” and specifically,  “the information
 request is based on the transportation subcontractor's information: tax id number,
 name, address, city, state, zip code, and phone. [T]he remaining part of the request
 is for the date of transportation, number of people transported, mode of
 transportation, (bus, train, handy-capped accessible van, or private auto), the claim
 amount for services, claim date, received payment date, and received payment
 amount.”



 
DVHA does not maintain records with this level of information due to the payment
 methodology used for these services.  Medicaid transportation brokers are paid on a
 per member, per month basis unless there is a claim totaling more than $500. 
 Pursuant to 1 V.S.A. § 317(b), a public record is any written or recorded information
 which is produced or acquired in the course of public agency business.  As such,
 DVHA has no records to produce based on this request.
 
Also requested was “any legislative references detailing the operations of the
 program that may detail the case management systems involved in this program.” 
 The following link connects to the Vermont Medicaid Non-Emergency Medical
 Transportation Manual, which details the requirements of the program: 
 http://dvha.vermont.gov/for-providers/3nemt-manual-7-1-14.pdf.
 
Feel free to contact me if you have any questions.
 
Sincerely,
 
Dylan Frazer
Program Consultant—Policy Unit
Dept. Of Vermont Health Access
312 Hurricane Lane, Suite 201
Williston, VT 05495
P: 802-879-8203
F: 802-879-8224
 
PRIVILEGED & CONFIDENTIAL COMMUNICATION:.  This communication may contain information that
 is privileged, confidential and exempt from disclosure under applicable law. DO NOT read, copy or
 disseminate this communication unless you are the intended addressee. If you are not the intended
 recipient (or have received this E-mail in error) please notify the sender immediately and destroy this E-
mail.  Any unauthorized copying, disclosure or distribution of the material or taking of any action in
 reliance on the contents of the electronically transmitted materials is prohibited. If you have received this
 communication in error, please call us (collect) immediately at (802-879-5900) and ask to speak to the
 sender of the communication. Also, please notify immediately via e-mail the sender that you have
 received the communication in error.
 
 


